fredag den 4. januar 2019

Dyreholds opgave B

Sumpskildpadde 

Behov og adfærd: 

Skildpadden lever omkring og i vand, hvor der er et varmt klima, derfor ser du mest skildpadderne i de tropiske og subtropiske lande. Skildpadden lever størstedelen af dens liv i vand, men bevæger sig på land for at sole sig, tørre, lægge æg og søge føde.
Sumpskildpadderne har et fladt skjold i forhold til landskildpadden, dette har den for at skabe mindre vandmodstand. De kan blive rimelig store og de kan leve længe også længere end mennesker.

Føde: 

Skildpadden skal have en meget varieret kost, for at få de vitaminer og minderaller de har brug for. De unge skildpadder er kødædere, men med alderen spiser de mere grønt. Den unge skildpadde skal fodres hverdag, hvor den voksne skal fodres hver anden dag. Der er en tommelfinger regel der fortæller hvor meget, skildpadden skal have at spise, det er ca. det halve af skildpaddens hoved størrelse.
Ud over en varieret kost, har din skildpadde også brug for tilskud af kalk, dette kan de også få fra huset på en snegl.
Det er bedst du fodre din skildpadde med levende dyr, da de er nogle gode svømmere og har et godt syn til selv at fange sin føde. Det kød man kan foder skildpadden med er: Græshopper, mel-orme, regnorme og snegle.
Hvis du har flere skildpadder kan man foder med pincet, så man er sikker på at alle skildpadder for nok at spise. Når du foder direkte, er du også sikker på det ikke ligger i vandet og gør det beskidt.

Akvarium/terarie 

Skildpadden skal have vand og land i deres akvarium. Skildpadder elsker og svømme og er gode til det, men de har også brug for et sted hvor de kan hvile sig og tørre.

Landdelen
Her skal skildpadden kunne slappe af og varme sig. Landdelen skal fylde ca. 25 -50 % af akvariet, det skal passe med at der er plads til alle skildpadder på land samtidig. Holder du hun skildpadder skal der være et sted hvor hun kan grave sine æg ned, dette kan være et stykke med sand. Landelen kan laves af plast, sten, tegl, bark eller drivtømmer, der skal være en skråning, ned til vandet så skildpadden kan komme op og ned. Lufttemperaturen bør ligge på 21-26 C, skildpadder bliver sløve og holder op med at spise, hvis det bliver for koldt.

Vanddelen
Vandelen skal fylde det meste, da det er her skildpadden opholder sig mest. Skildpadden er en god svømmer og den skal derfor have plads til at udnytte det. Vanddybden skal mindst være, som længden på skildpadden, men helst dybere.
Bunden skal dækkes af et bundmateriale, da det giver det mest naturlige miljø. Som bundmateriale kan du bruge akvariegrus eller alm. sand og grus. Vandplanter kan også være godt, da det giver steder i vandet hvor skildpadden kan gemme sig. Vandplanten kan også dække skildpaddens behov for grønt.
Det er vigtigt vandet er rent og har den rigtige temperatur (24-27 C). Vand fra vandhanen er fint for skildpadder, man skal dog hele tiden holde øje med vandet i forhold til baktiere. Vandet i sumper og søer kan være mere surt, dette beskytter mod bakterier. Man kan efterligne denne metode ved at putte lidt salt i vandet.Skildpadden spiser og har afføring i vandet, derfor er det vigtigt at man renser vandet tit. Selvom man har et godt filter er dette ikke altid nok. 1/3 del af vandet bur udskiftes hver 3.-4. dag, og halt vandet bur udskiftes en gang i ugen. Vandkvaliteten skal ligge på en Ph værdi mellem 6 og 8, dette bør tjekkes regelmæssigt.

Lys 
Skildpadden skal på land have mulighed for at få varme og lys. Under lyset skal der være en temperatur på 32-35 C, her skal man være opmærksom på at lyset ikke opvarmer vandet. Ud over varme fra lys skal skildpadden også have adgang til UVB- lys. Det er med til at hold skildpadden sund og rask og stimulere dannelsen af D-vitamin. Lyset skal være tændt i 10-12 timer og bør være slukket om natten, her skal man være opmærksom på at temperatueren kan falde.

Formering

Hannen er ofte mindre end hunnen. Hannens hale er ofte bredere og længere, hvor hunnens hale er kort og trekantet.
Skildpadder bliver ofte kønsmodne i alderen 5-7 år. Hunnen graver sine æg ned i 2,5-5 cm sand, hvor de også udklækker. De klækkes efter 65-140 dage. Hunnerne kan godt lægge æg uden de lever sammen med en han. Når hunnen har æg i maven, vil hun stoppe med at spise og blive rastløs. Hun vil begynde at grave forskellige steder. Her er det vigtigt hun har adgang til let fugtigt sand. 

Litteratur

https://www.agria.dk/smadyr/artikel/om-smadyr/pasning-af-sumpskildpadder/
https://www.agria.dk/smadyr/artikel/om-smadyr/gode-omgivelser-for-sumpskildpadder/
http://www.moskusskildpadde.dk/228707820

Etablering af dyrehold 

Vi har efter læst teori, udarbejdet en plan for hvordan vores akvarie/terarie skal se ud, så vi dækker skildpaddens behov for et godt liv. Herefter tegnede vi en skitse over det hjem vi vil lave til vores skildpadder.


Vi har valgt at lave vores egen, naturlige rense anlæg.Vi bruger en pumpe der føre vandet op i nogle tagrender, her bruger vi planter der renser vandet. Vandet føres nu tilbage i akvariet. Nogle af de planter vi vil bruge, skal være nogle skildpadderne også kan spise.




Vi har et åbent akvarium, for at børnene kan få den bedste læringsmulighed. Det åbne akvarium gør at børnene kan følge med i alt hvad skildpadden laver og få en helheds oplevelse af dyret. Børnene kan observer hvordan en skildpadde lever og huske at respektere at den vil være alene når den gemmer sig. Børnene kan være med til at foder og komme hel tæt på, hvis vi foder med en pincet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar